Ezennel elindítom a Harapós hétfőt, és minden hétfőn (ezt igyekszem is betartani) valami spanyol étellel, itallal szolgálok nektek.
Az első alanyunk mi más is lehetne, mint a Principado de Asturias legnépszerűbb itala:
a SIDRA
A sidra (angolul cider, magyarul talán almabor) almából készült szeszesital, a palackozása inkább a borhoz hasonlít, bár eltér attól, míg az alkoholszázaléka inkább a sörre hajaz. Persze nem kell mindenáron hasonlítgatnunk, a sidra az sidra.
Természetesen a sidrának is vannak változatai, meg kell különböztetnünk a buborékos és a természetes változatát. Érdekes módon spanyolország északi részén csak természetes sidrát isznak (de buborékosat is előállítanak és terjesztenek a világ többi része számára), a világ egyéb tájain, a pezsgőhöz hasonlító buborékos fajtája sokkal inkább elterjedtebb.
Természetesen a sidrának is vannak változatai, meg kell különböztetnünk a buborékos és a természetes változatát. Érdekes módon spanyolország északi részén csak természetes sidrát isznak (de buborékosat is előállítanak és terjesztenek a világ többi része számára), a világ egyéb tájain, a pezsgőhöz hasonlító buborékos fajtája sokkal inkább elterjedtebb.
A sidra volt az első dolog, ami felhívta a figyelmemet arra, hogy Spanyolországot mennyire csak sztereotípiák alapján ítéljük meg. A baj csak az, h a sztereotípiáink egytől egyig Andalúziára korlátozódnak, így aztán kb annyi közük van északhoz, mint mondjunk nekünk a szlovákokhoz. Az északiak a keltáktól és nem a mór-latin vértől származtatják magukat.
Mindjárt itt van "nemzeti italként" emlegetett sangría, amit itt max. sidra-sangríaként ittam, nem vörösborba, hanem sidrába dobálnak gyümölcsöket és öntik fel narancslével. Vagy a gitár helyett gaita van, de ezekről majd később. Szóval Spanyolország hatalmas ahhoz, h csupán egy régió alapján ítéljük meg, és biztos vagyok benne, h ez nem csak Asztúriáról mondható el, ugyanígy a Galíciáról, Kantábriáról, Baszkföldről is (és még sorolhatnám).
Tehát a sidra alkoholtartalma 3 és 8% közötti, és az alma levéből készül. Ebből kitalálhatjátok, h itt rengeteg almaföld van elsősorban Villaviciosa környékén. Ezt az almafajtát kifejezetetten a sidra készítésére termesztik, a sima "asztali" almával nem keverik.
A wikipedia szerint már időszámításunk előtt is ismerték a sidrát, elsősorban a bizánciak és az egyiptomiak ihattak hasonló italt, és az atlanti-óceán partvidékén (német, francia, ír, angol, spanyol) lett népszerű.
A sidra készítésével most senkit nem untatnék, de legalább akkora hagyománya van, mint nálunk az otthoni pálinka kifőzésének, vagy a somló aljai borospincéknek. A legtöbb ősi asztúriai családnak még ma is ott van a háza pincéjében a többszáz palackozott házisidra, és a házuk mellett a kertben a sidraműhely, préselővel, óriáshordókkal, palackozókkal. Én ezt egy hegyiházikóban, illetve a gijóni skanzenben is láttam, és valahogy olyan monumentálisnak, óriásinak tűnt az egész.
A legérdekesebb persze az, ahogyan felszolgálják és isszák a sidrát. Magasról öntik, a billentett, tenyérben tartott pohárba, mégpedig azért, h megfelelő ideig érintkezzen az oxigénnel. További magyarázat helyett beszéljenek helyettem a képek. A hatalmas pohárba körülbelül csak 3-5 centi sidra kerül, ezt 'culín'-nak hívják és annak sem isszák meg a 100%-át. Mivel az egész társaság egyetlen pohárból iszik, ezért a pohár alján hagyott sidrával kiöblítik a poharat, majd a földre (igen, a bárokban is egy kis lefolyóba a pult alatt!) öntik a pohár azon részénél, ahol az ajkakkal érintkezett. Én a magam részéről kételkedem, hogy ilyen százalékú alkohol mennyire hatásos a bacik ellen, de ha engem kérdeztek, szerintem szép szokás és gesztus, h megosztjuk a poharat azokkal, akikkel együtt megyünk sidrázni. Végül a hecc kedvéért (na jó, nem, hanem azért az alja nem jó ízű) a palack aljában is hagynak egy kis sidrát. Tehát a palack kb. 30% a végén úgyis a földre kerül.
Képzelhetitek milyen szag szokott lenni a sidreríákban (azok a bárok, ahol sidrát lehet inni), nagyon erős és nagyon kocsmás.
Tehát a sidra alkoholtartalma 3 és 8% közötti, és az alma levéből készül. Ebből kitalálhatjátok, h itt rengeteg almaföld van elsősorban Villaviciosa környékén. Ezt az almafajtát kifejezetetten a sidra készítésére termesztik, a sima "asztali" almával nem keverik.
A wikipedia szerint már időszámításunk előtt is ismerték a sidrát, elsősorban a bizánciak és az egyiptomiak ihattak hasonló italt, és az atlanti-óceán partvidékén (német, francia, ír, angol, spanyol) lett népszerű.
A sidra készítésével most senkit nem untatnék, de legalább akkora hagyománya van, mint nálunk az otthoni pálinka kifőzésének, vagy a somló aljai borospincéknek. A legtöbb ősi asztúriai családnak még ma is ott van a háza pincéjében a többszáz palackozott házisidra, és a házuk mellett a kertben a sidraműhely, préselővel, óriáshordókkal, palackozókkal. Én ezt egy hegyiházikóban, illetve a gijóni skanzenben is láttam, és valahogy olyan monumentálisnak, óriásinak tűnt az egész.
A legérdekesebb persze az, ahogyan felszolgálják és isszák a sidrát. Magasról öntik, a billentett, tenyérben tartott pohárba, mégpedig azért, h megfelelő ideig érintkezzen az oxigénnel. További magyarázat helyett beszéljenek helyettem a képek. A hatalmas pohárba körülbelül csak 3-5 centi sidra kerül, ezt 'culín'-nak hívják és annak sem isszák meg a 100%-át. Mivel az egész társaság egyetlen pohárból iszik, ezért a pohár alján hagyott sidrával kiöblítik a poharat, majd a földre (igen, a bárokban is egy kis lefolyóba a pult alatt!) öntik a pohár azon részénél, ahol az ajkakkal érintkezett. Én a magam részéről kételkedem, hogy ilyen százalékú alkohol mennyire hatásos a bacik ellen, de ha engem kérdeztek, szerintem szép szokás és gesztus, h megosztjuk a poharat azokkal, akikkel együtt megyünk sidrázni. Végül a hecc kedvéért (na jó, nem, hanem azért az alja nem jó ízű) a palack aljában is hagynak egy kis sidrát. Tehát a palack kb. 30% a végén úgyis a földre kerül.
Képzelhetitek milyen szag szokott lenni a sidreríákban (azok a bárok, ahol sidrát lehet inni), nagyon erős és nagyon kocsmás.
A képeket én készítettem, kivéve azt a kettőt, amin én vagyok :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése