2012. február 6., hétfő

Harapós hétfő 4. Az empanada

Az empanada volt az első olyan dolog itt, amit félve kóstoltam meg, ám mégis nagyon ízlett. Az empanada ugyan jellemzőbb Galíciában, és Portugália egyes részein, mint itt, azért itt is elég népszerű (ahhoz eléggé, hogy megemlítsem itt is :) ). A pékségek kínálatában mindig találunk hatezerfélét, a boltokban is ott csücsül a polcokon, és mélyhűtve is lehet kapni.  Az empanada szerintem sokkal népszerűbb Dél-Amerikában, mint itt, valamint a dél-kelet ázsiaiak sem vetik meg, azért az Ibériai félszigetről származik, ahová a mórokkal került be. Aztán a spanyolok szépen elvitték magukkal az amerikaikhoz is, a portugálok pedig Indonézia felé.
Az empanada neve az empanar igéből származik, ami azt jelenti, hogy becsomagolni (kenyérbe). És hogy mit csomagolnak be? Hát az attól függ, hogy merre járunk. Ahol van tenger, ott értelemszerűen halat, ahol meg nincs, ott csirkét, zöldségeket, főleg krumplit. De én legutóbb áfonyásat és mandarinosat is ettem és hmmm...
Itt Asztúriában tonhalasat lehet kapni főként, de ezek is változnak a fűszerezésükben, illetve, hogy milyen zöldségek kerülnek mellé. Ezek főként fokhagyma, hagyma, paradicsompüré, paprika (az itteni), de a chorizós empanada sem olyan ritka.


Nincsenek megjegyzések: