A fabada egy babos főtt egytálétel, ami a nevét is a babról kapta: a fabes egy jó nagy fehérbab neve. A babon kívül van benne mindenféle disznóhús, elsősorban chorizo (a spanyol kolbász), és morcilla, ami pedig a mi véreshurkánkra hasonlít picit.
Nagyon-nagyon közkedvelt, a boltokban konzervekben is árulják, a zöldségesnél ott hivalkodik a faba, és a szuvenírboltokban vákumozott, előrecsomagolt alapanyagokat lehet vásárolni, amiket aztán forróvízbe pottyantva otthon is megkapjuk a mindennapi fabadánkat.
A szervírozás módja is jellegzetes, hacsak nem a menü részeként kérjük étteremben, mert akkor sajnos ki kell ábrándítanom mindenkit, egy teljesen átlagos fazekat kapunk merőkanállal az asztal közepére.
Tehát, ha mondjuk egy sidreríában kérünk, akkor mindig roppanós kenyérrel és apró agyagedénnyel (cazuela) tálalják.
Az első kép forrása itt. A másodikat én készítettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése